Geld voor een professionele studio

Ik zit al een poosje na te denken over mijn eigen professionele foto/video-studio, maar god wat lopen die kosten op. Helemaal als je kijkt naar merken als Broncolor in plaats van Falcon Eyes of Neewer.

Merken alsĀ Broncolor liggen voorlopig buiten mijn budget, maar Falcon Eyes en Neewer zijn mij net even te min. Ergens daartussen (semi professioneel) zie ik het wel zitten, maar ook dan lopen de kosten aardig op.

Wat heb ik nodig?

Wat ik nodig heb zijn goede verlichting, een gimbal en veel betere lenzen. Op de gimbal na, de basic apparatuur voor een studio. Wil ik het goed doen, dan heb ik ook nog een fullframe camera nodig zoals een Panasonic S1 of Sony A7 iii.

Mijn verlanglijstje:

  • Zhiyun Weebill LAB gimbal
  • Panasonic Lumix S / Sony A7 iii
  • Panasonic Lumix S Pro 50mm F/1.4 L-mount of een vergelijkbare lens voor een Sony A7

De kosten voor verlichting zijn waarschijnlijk nog wel te overzien, maar over de lenzen maak ik mij wel druk. Een beetje het “kip of het ei” verhaal; Ik heb die lenzen nodig om goed materiaal te schieten, maar geld om die lenzen te kopen heb ik niet.

Huren is overigens ook geen optie; Behalve dat het duur is, wil je natuurlijk zoveel mogelijk oefenen met die lenzen en ja dan word huren wel een hele dure grap.

De Opties: Lenen of sparen?

Ik heb gekeken naar geld lenen en ben toen uitgekomen bij Freo (via Pricewise) en Frisia. De kans dat ik afgewezen word bij Freo is met al mijn onzekere inkomsten groot, maar we gaan het zien. Ik denk dat ik vandaag de lening ga aanvragen en als die afgewezen word, dan probeer ik het opnieuw bij Frisia (rente is iets hoger, maar zag o.a. dat ze ook ZZP leningen aanbieden).

Geld lenen geeft een nare bijsmaak, maar als ik het zakelijk bekijk dan vind ik het opeens niet meer erg. Ik heb het geld nodig om verder te kunnen. Wel een beetje jammer dat ik de stap naar volledig ondernemen niet durf te maken, dan had ik gewoon een zakelijke lening afgesloten (als ik die kon krijgen natuurlijk).

Geld sparen… Tja, wat zal ik daar over zeggen… haha. Nee; geld sparen is helaas niks voor mij. Las wel laatst een stukje over geld lenen en zodra je het hebt afgelost, dat je dan dat maandbedrag apart zet om te sparen. Wereld-idee als je het mij vraagt en een goede motivatie om het toch maar te lenen.

Als ik teruglees, dan heb ik het antwoord denk ik al gegeven (lenen, voor wie niet heeft opgelet). Ben benieuwd of ze mij als parttimer zonder vast contract zien zitten. Misschien toch maar fulltime gaan ondernemen met een zakelijk krediet?

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Blog