Een nieuwe Smartwatch in 2021/2022

Als ik aan de naam Leo denk, dan denk ik aan een leeuw. En als ik denk aan een leeuw, dan denk ik aan een jager die alleen rent als het nodig is. Helaas gaat dat niet op voor een menselijke jager; die moet goed in conditie blijven. Misschien toch maar wat meer naar de sportschool?

Vroeger trok je je sportschoenen aan en ging je rennen. Tegenwoordig ben je lui en ga je eerst je gedrag in kaart brengen met een smartwatch. Ook deze Leo heeft het uitstel gedrag uitgevonden en gaat eerst op zoek naar een knappe smartwatch.

Een smartwatch of een activitytracker lijkt simpel, maar schijn bedriegt. Je wilt natuurlijk veel meer dan wat stappen; je wilt praktisch hetzelfde kunnen als met je smartphone. In Nederland is het simpel; er zijn nog geen mogelijkheden voor LTE smartwatches. Helaas is het daarmee nog niet klaar want dan komt het besturingssysteem en de look om de hoek kijken.

Na een lange zoektocht kan ik je vertellen dat de Apple Watch het beste is voor mensen met een iPhone. Heb je een Android telefoon, dan is Wear OS de beste optie en hier begint de ellende. Samsung heeft namelijk de boel gekaapt door de beste Smartwatches te bouwen en tot eind 2022 het alleenrecht te hebben op Wear OS 3. Andere smartwatches zijn wel compatible, maar mogen het niet gebruiken.

Welke opties zijn er nu tot eind 2022?

  1. Oude Samsung Watch (Active2 of Watch3) kopen en praktisch weg kunnen gooien in 2022.
  2. Knappe Wear OS 2 smartwatch kopen en je verlies nemen in 2022.
  3. Wear OS 2 horloge met Wear OS 3 mogelijkheid kopen en hopen dat hij zijn waarde behoud.
  4. Een veelte dure Samsung Galaxy Watch4 kopen

Vroeger verloor een smartwatch ongeveer de helft van zijn waarde per jaar ongeacht de afwerking. Had je een stabiele en accurate smartwatch waar belangrijke apps nog op draaien, dan had je mazzel. Je kon er dan misschien nog iets voor krijgen in zijn tweede of derde jaar. Helaas is deze enige vorm van zekerheid nu in één keer weggevaagd door Samsung’s overstap naar Wear OS. Alle smartwatches op Tizen zijn nu met zekerheid in 2023 niks meer waard.

Ik denk dat we ons erbij neer moeten leggen dat dit de slechtste tijd ooit is om een smartwatch te kopen. Koop met tegenzin een Watch4 of koop een andere smartwatch en neem je verlies. Wil je zo min mogelijk verlies lopen, dan koop je een smartwatch met Wear OS 3 upgrade mogelijkheid. Voor alle andere opties is het weggegooid geld.

Welke opties heb ik nu voor ogen?

  1. Samsung Watch4
  2. Fossil Gen 6
  3. Ticwatch E3

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Blog